top of page
"Μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα"

Οι μαθητές της α' και β΄γυμνασίου του σχολείου μας στα πλαίσια μονοήμερης εκδρομής επισκέφθηκαν τα Καλάβρυτα. Η πρώτη μας στάση ήταν στο σπήλαιο των λιμνών. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το σπήλαιο και θαύμασαν τον «θάλαμο των νυχτερίδων», τις λιθωματικές λεκάνες, τις λίμνες και φυσικά τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Έπειτα ξεναγηθήκαν στο κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης του σπηλαίου όπου έμαθαν περισσότερα για την μορφολογία και την ιστορία του σπηλαίου.Στην συνέχεια της εκδρομής μας πήγαμε στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το μουσείο διασώζει ιστορικές μνήμες των Καλαβρύτων. Άκουσαν πληροφορίες για την «Επιχείρηση Καλάβρυτα», την καταστροφή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς καθώς και για τα θύματα του ολοκαυτώματος. Μια στάση για φαγητό, ξεκούραση και σουβενίρ ήταν απαραίτητη. Και αφού οι μαθητές ανέκτησαν τις δυνάμεις τους, κατηφορίσαμε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Προσκύνησαν την Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας», που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και είδαν τα κειμήλια του μουσείου της. Τέλος πήγαν στο σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα , δίπλα στην « Πηγή της Κόρης».

"Τριήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη"

 Οι μαθητές της γ΄γυμνασίου είχαν τη χαρά να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια τριήμερης εκδρομής που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου. Την πρώτη βραδιά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική πειρατική εμπειρία με ένα θρυλικό πολεμικό πλοίο σε μια μοναδική κρουαζιέρα στον Θερμαϊκό κόλπο. Το πρωί της Κυριακής οι μαθητές συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την κρύπτη που σύμφωνα με την παράδοση ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, μαρτύρησε. Επόμενη στάση της εκδρομής αποτέλεσε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θαύμασαν τα μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα. Έπειτα ακολούθησε μια βόλτα στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, όπου γοητεύτηκαν με τη μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική τους σημασία. Η βόλτα συνεχίστηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά και ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο. Την ημέρα της επιστροφής, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Εβραϊκό Μουσείο και στη συνέχεια το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο ξεχωριστά και εντυπωσιακά ευρήματα από την περίοδο της Μακεδονικής Ηγεμονίας.

"Καλλιτεχνικό εργαστήρι και εργαστήρι ψηφιδωτού"

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας. Είχαν τη δυνατότητα να φιλοτεχνήσουν γύψινα μέρη κιόνων ιωνικού και δωρικού ρυθμού, καθώς και να χρωματίσουν αντίστοιχες επιγραφές. Με τον τρόπο αυτό, ήρθαν σε επαφή με πολιτιστικά στοιχεία που διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας και τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά. Οι μαθητές της Β' Γυμνασίου είχαν τη χαρά να γίνουν μικροί καλλιτέχνες. Έμαθαν για την τέχνη του ψηφιδωτού ακολουθώντας με υπομονή και αφοσίωση τα στάδιά της. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, κεραμικές ψηφίδες, ειδική κόλλα, αρμό και χρωματιστή άμμο, εικόνες και σύμβολα της πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό σε ξύλινη βάση. Έτσι, με βιωματικό τρόπο γνώρισαν μία από τις πιο ιδιαίτερες τέχνες της Βυζαντινής περιόδου και συνειδητοποίησαν πόσο κόπο και μεράκι χρειαζόταν για να φιλοτεχνήσουν οι Βυζαντινοί τεχνίτες τα ψηφιδωτά τους, τα οποία κοσμούσαν πολλούς ναούς.

" Life in space"

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Στην έκθεση «Life in Space» οι μαθητές περιηγήθηκαν   σε ιστορικά αντικείμενα και εκθέματα που τους ταξίδεψαν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, τους οδήγησαν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, αλλά και έναν βράχο από τη σελήνη που άγγιξαν με τεράστια χαρά!