top of page
"Καλλιτεχνικό εργαστήρι και εργαστήρι ψηφιδωτού"

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας. Είχαν τη δυνατότητα να φιλοτεχνήσουν γύψινα μέρη κιόνων ιωνικού και δωρικού ρυθμού, καθώς και να χρωματίσουν αντίστοιχες επιγραφές. Με τον τρόπο αυτό, ήρθαν σε επαφή με πολιτιστικά στοιχεία που διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας και τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά. Οι μαθητές της Β' Γυμνασίου είχαν τη χαρά να γίνουν μικροί καλλιτέχνες. Έμαθαν για την τέχνη του ψηφιδωτού ακολουθώντας με υπομονή και αφοσίωση τα στάδιά της. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, κεραμικές ψηφίδες, ειδική κόλλα, αρμό και χρωματιστή άμμο, εικόνες και σύμβολα της πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, δημιούργησαν το δικό τους ψηφιδωτό σε ξύλινη βάση. Έτσι, με βιωματικό τρόπο γνώρισαν μία από τις πιο ιδιαίτερες τέχνες της Βυζαντινής περιόδου και συνειδητοποίησαν πόσο κόπο και μεράκι χρειαζόταν για να φιλοτεχνήσουν οι Βυζαντινοί τεχνίτες τα ψηφιδωτά τους, τα οποία κοσμούσαν πολλούς ναούς.

" Life in space"

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Στην έκθεση «Life in Space» οι μαθητές περιηγήθηκαν   σε ιστορικά αντικείμενα και εκθέματα που τους ταξίδεψαν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, τους οδήγησαν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, αλλά και έναν βράχο από τη σελήνη που άγγιξαν με τεράστια χαρά!

"Planet"

Οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Planet στον Γέρακα και αθλήθηκαν με όρεξη και κέφι. Σε μία αμφιθεατρική περιοχή, στους πρόποδες της Πεντέλης μέσα στο πράσινο, τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ανέδειξαν τις ικανότητές τους στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

359778570_738811841587907_3480802879076622214_n.jpg
2023-09-08.jpg
" Οι Άθλιοι"

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν την διασκευή του κλασικού έργου του Βίκτωρος Ουγκό, «οι Άθλιοι». Υπάρχουν έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να φθείρει, ούτε να αλλοιώσει την αξία τους και τα οποία αποτελούν πρότυπο ζωής για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο έργο είναι «οι Άθλιοι». Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής». Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, καθώς επίσης έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει δει το φως θεατρικών σκηνών σε όλον τον κόσμο. Τα παιδιά απόλαυσαν μια παράσταση γεμάτη  μουσική, χορό, πλούσιες εναλλαγές σε σκηνικά, κοστούμια, εφέ, και αξιοπρόσεκτες ερμηνείες, καθώς δεν έλειψαν τα νοήματα που περνούσε με όμορφο και αισιόδοξο τρόπο για μικρούς και πιο μεγάλους θεατές!

miserables.jpg
" Ίδρυμα Θεοχαράκη"

Οι μαθητές της α΄ γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEAM & ART. Οι μαθητές μας μέσα από το εικαστικό έργο του Kandinsky “Βαρείς Κύκλοι (Heavy circles)”  χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των σύγχρονων δυναμικών ψηφιακών εφαρμογών τρισδιάστατου σχεδιασμού, επιχείρησαν να μεταβούν από την έννοια του κύκλου στο επίπεδο, στην έννοια της σφαίρας στον χώρο. Στην συνέχεια, πήραν στα χέρια τους την εκτύπωση από τρισδιάστατο εκτυπωτή, (3D printer) της τρισδιάστατης απόδοσης του πίνακα σε μορφή Puzzle και το συμπλήρωσαν. Μέσω του διαδραστικού αυτού προγράμματος και των δραστηριοτήτων του, οι μαθητές βίωσαν μια συνάντηση τέχνης και μαθηματικών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

" Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού"

Οι μαθητές της β’ γυμνασίου του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου». Οι μαθητές βίωσαν μια μαγευτική ξενάγηση, στην οποία δεν ήταν απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις, απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Στη νέα διαδραστική αυτή παραγωγή ανακάλυψαν το εσωτερικό του ναού, τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, τον γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο και παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.